5 Λόγοι για να επιλέξεις online ψυχοθεραπεία

Πλέον, οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας μέσω internet είναι αρκετά διαδεδομένες καθώς όχι μόνο αυξήθηκε η ανάγκη λόγω των μέτρων του κορονοϊού, αλλά αποτελούν αποδεδειγμένα έναν αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι για εσάς, στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείτε κάποιους από τους κύριους λόγους για να την επιλέξετε.

Γεωγραφικοί λόγοι

Άτομα που μένουν στο εξωτερικό και χρειάζονται ο ειδικός ψυχικής υγείας που θα απευθυνθούν να μοιράζεται μαζί τους την ίδια κουλτούρα, ή και την ίδια γλώσσα. Κάτι τέτοιο βοηθά στην ενίσχυση της θεραπευτικής σχέσης, μιας και θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνει και λίγο πολύ αναγνωρίζει το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουν ανατραφεί. Ακόμα και στη περίπτωση που μένουν σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, μπορεί απλά να είναι πιό εύκολο για εκείνους απευθυνθούν σε επαγγελματία που μένει σε άλλη πόλη για λόγους διακριτικότητας, ή πολύ απλά για να έχουν πρόσβαση σε μία μεγαλύτερη γκάμα επαγγελματιών.

Αντιμετωπίζεις κινητικές δυσκολίες

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες βιώνουν αναμφίβολα αποκλεισμό από διάφορες δραστηριότητες ή παροχές. Η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών ψυχοθεραπείας προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πλαίσιο από την ασφάλεια του σπιτιού τους εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη ηλεκτρονική συσκευή και σύνδεση στο διαδικτυο, είτε πρόκειται για μια παροδική κινητική δυσκολία είτε μόνιμη.  

Αντιμετωπίζεις κάποια ειδική φοβία (π.χ. αγοραφοβία)

Οι φοβίες συνήθως δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού που θα προσφέρει ένα πλαίσιο καθοδήγησης για την διαχείριση τους. Κάποιες φορές, τα άτομα με φοβίες βρίσκονται ήδη σε μια κατάσταση αποκλεισμού, και για αυτό η πρόσβαση στον ειδικό είναι σημαντική για να επέλθει η λειτουργικότητα. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία προσφέρεται λοιπόν, έτσι ώστε να ξεκινήσουν σιγά σιγά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους βήμα - βήμα.

Θέλεις να εξοικονομήσεις χρόνο

Τα άτομα με πιεσμένο πρόγραμμα δυσκολεύονται να δεσμευτούν στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας στο γραφείο. Μπορεί τα ωράρια να είναι μεγάλα και ακανόνιστα, μπορεί η απόσταση μέχρι το γραφείο του ψυχοθεραπευτή να είναι μεγάλη και κουραστική. Όποιοι και να είναι οι λόγοι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί χωρίς να μετακινηθεί από το μέρος που βρίσκεται (σπίτι, δουλειά κ.α.) να συνδεθεί με τον ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς να χρειαστεί να χάσει επιπλέον χρόνο σε μετακινήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το μέρος το οποίο βρίσκεται να είναι ήσυχο και να προσφέρεται για μια ιδιωτική συζήτηση.

Οικονομικοί λόγοι

Συνήθως, οι συνεδρίες μέσω διαδικτύου είναι πιό οικονομικές από τις διά ζώσης. Αυτό συμβαίνει καθώς και ο επαγγελματίας έχει την ευχέρεια να προσφέρει κάτι οικονομικότερο μιας και γλιτώνει ενδεχομένως κάποια επιπλέον έξοδα. Δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις λοιπόν, εάν υπάρχει οικονομική διευκόλυνση στις online συνεδρίες εφόσον παρέχονται.

Το πλαισιο παραμένει ίδιο

Όπως στις δια ζώσης έτσι και στις διαδικτυακές συνεδρίες, ισχύουν τα ίδια σχετικά με τις υποχρεώσεις του επαγγελματία και του ενδιαφερομένου. Η συνέπεια και των 2 είναι σημαντική, το πλαίσιο εξηγείται κανονικά κατά την πρώτη συνεδρία και ισχύουν όλοι οι κανόνες τήρησης δεδομένων και εχεμύθειας. Όσα μοιράζεστε με τον ψυχοθεραπευτή σας αποτελούν απόρρητες πληροφορίες και η μετάδοση αυτών απαγορεύεται ρητά.

Η αποτελεσματικότητα

Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου τα τελευταία χρόνια και έτσι έχουν πραγματοποιηθεί αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις συνεδρίες στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή.


Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών μας, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να σας καθοδηγήσουμε στην αναζήτηση κατάλληλης φροντίδας.

Previous
Previous

Τι να περιμένεις από την πρώτη συνεδρία?

Next
Next

Γιατί το να μιλάς στον θεραπευτή σου, δεν είναι το ίδιο με το να μιλάς σε ένα φίλο