Τι να περιμένεις από την πρώτη συνεδρία?

Είναι μια συνάντηση γνωριμίας

Η πρώτη συνεδρία είναι ουσιαστικά η πρώτη επαφή με τον ειδικό ψυχικής υγείας. Στη συνάντηση αυτή, θα ενημερωθείτε για το πλαίσιο και την διαδικασία και θα έχετε την ευκαιρία να να γνωριστείτε, μιας και είναι πολύ σημαντικό να δείτε πώς αισθάνεστε στην αλληλεπίδραση μαζί του. 

Θα γίνει λήψη ιστορικού

Στο πλαίσιο της γνωριμίας, ο ειδικός ψυχικής υγείας θα χρειαστεί να συλλέξει κάποιες βασικές πληροφορίες για εσάς, όπως την οικογενειακή σας κατάσταση, σημαντικά γεγονότα ζωής, ή ακόμη και μέρος του ιατρικού ιστορικού σας. Αυτό συμβαίνει για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για εσάς και για την πορεία σας, αλλά και να έρθει πιό κοντά στην δική σας πραγματικότητα. Επίσης, στις πληροφορίες που θα συλλέξει, ίσως υπάρχουν χρήσιμα σημεία που μπορεί να συνδέονται με την δυσκολία που αντιμετωπίζετε.

Θα γίνει επεξήγηση του θεραπευτικού πλαισίου

Ως Θεραπευτικό ορίζουμε το «πλαίσιο» μέσα στο οποίο διεξάγεται η ψυχοθεραπευτική πορεία και θεμελιώνεται η θεραπευτική σχέση. Το πλαίσιο αυτό, διέπουν κάποιοι κανόνες που συνθέτουν το «θεραπευτικό συμβόλαιο». Πρόκειται για μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ του θεραπευόμενου και του ειδικού ψυχικής υγείας όπου αμοιβαία οφείλουν να τηρούν . Η αμοιβαία αυτή συμφωνία επιτρέπει τη σταθερή λειτουργία των θεραπευτικών συνεδριών καθώς διαμορφώνει ένα ασφαλή θεραπευτικό χώρο και μια σταθερή θεραπευτική σχέση.

Οι όροι του πλαισίου εμπεριέχουν τους πρακτικούς τρόπους λειτουργίας της θεραπευτικής διαδικασίας (χώρος, χρόνος, αμοιβή) και υπογραμμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της όπως η συνέπεια, η ειλικρίνεια και το απόρρητο. 

Θα συζητηθούν οι δυσκολίες

Βασικό σημείο την πρώτης επαφής με τον ειδικό ψυχικής υγείας είναι η αναφορά στους λόγους που σας φέρνουν στην θεραπευτική διαδικασία, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και οι στόχοι που θέλετε να θέσετε. 


Θα γίνει προγραμματισμός

Αφού η συνάντηση φτάνει στο τέλος της και το πλαίσιο έχει εξηγηθεί, και οι δυσκολίες έχουν αναφερθεί, ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε την πρώτη θεραπευτική συνεδρία εφόσον επιθυμείτε να συνεχίσετε. Οι συνεδρίες συνήθως πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα, ή σε κάποιες περιπτώσεις ανά 15 ημέρες (ανάλογα τους στόχους που έχετε αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσετε). Είναι πολύ σημαντικό, να νιώθετε άνετα και ασφαλής και να εκφράσετε τυχόν προβληματισμούς ή απορίες.


Χαλαρώστε

Πρόκειται για μια σχετικά απλή συνάντηση γνωριμίας όπου πραγματοποιείται για να ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες αλλά και να αποφασίσετε αν θέλετε να προχωρήσετε με τον συγκεκριμένο ειδικό. Αρκετοί ειδικοί ψυχικής υγείας προσφέρουν αυτή τη πρώτη συνάντηση χωρίς κόστος, οπότε μπορείτε να εξερευνήσετε τις επιλογές σας άφοβα.


Για να κλείσετε μια δωρεάν πρώτη συνάντηση με έναν σύμβουλο του Mygrowth, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Next
Next

5 Λόγοι για να επιλέξεις online ψυχοθεραπεία