Υπάρχει Ηλικιακό Όριο στη Ψυχοθεραπεία?

Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσουμε Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία ή είναι ένα ακόμα “εμπόδιο” που συχνά βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας?

Η Συμβουλευτική & η Ψυχοθεραπεία, προσανατολίζονται στο να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που ξεκινά αυτό το ‘ταξίδι’, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τις εσωτερικές του δυνάμεις, να ανακαλύψει τις βαθύτερες επιθυμίες του και να εξελιχθεί σταδιακά με τρόπο, που θα του εξασφαλίσει την μέγιστη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα του και κατ’ επέκταση καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Ψυχοθεραπευτική διαδικασία, προάγει την ψυχολογική εξέλιξη και ενδυνάμωση του ατόμου, ανεξάρτητα από την ηλικία και το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται. Στο πέρασμα των χρόνων, παρατηρούμε ότι αλλάζουν πολλά πράγματα όχι μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους γύρω μας. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση σχέση με το οικογενειακό & κοινωνικό μας περιβάλλον (φίλους, συγγενείς, συντρόφους, παιδιά, κ.λ.π.), με την εργασία μας (επιλογή επαγγέλματος, διαχείριση επαγγελματικών σχέσεων, απώλεια εργασίας, συνταξιοδότηση κ.λ.π.), καθώς και με την υγεία την δική μας & των αγαπημένων μας (απλές σωματικές αλλαγές ως προς την εμφάνιση ή την αντοχή, σοβαρά θέματα υγείας που πιθανόν να προκύψουν,

κ.λ.π.). Σε κάθε ηλικιακό στάδιο, οι απαιτήσεις, οι ανάγκες, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι διαφορετικές, αλλά διαφορετική είναι και η ψυχική ανθεκτικότητα μας. Συχνά, καλούμαστε να διαχειριστούμε στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να μας φέρουν, στεναχώρια, ενοχές, δυσφορία και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε απώλειες, αλλαγές που μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και καταστάσεις, που μας αναγκάζουν να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Ο τρόπος που θα τα διαχειριστούμε όλα αυτά, σε συνάρτηση με την ψυχική ανθεκτικότητα που έχει ο καθένας μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε εξέλιξη, ανοιχτότητα, ωρίμανση & ψυχική ανάταση. Η Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθά το άτομο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, να επαναδιαπραγματευτεί με τον εαυτό του. Να επικεντρωθεί στην αξία του και στα επιτεύγματα του, να αποχωριστεί κομμάτια του εαυτού που στο ‘εδώ και τώρα’ γίνονται δυσλειτουργικά και να θέσει νέους στόχους, να ανοίξει νέους ορίζοντες, να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ζωή του με μια πιο θετική και δημιουργική ματιά.

Η Ψυχοθεραπεία μας βοηθά να μεταβαίνουμε από το ένα ηλικιακό στάδιο στο επόμενο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με όσο το δυνατόν ομαλότερο και πιο λειτουργικό τρόπο, μαθαίνοντας να προσαρμοζόμαστε όχι μόνο στις νέες συνθήκες, αλλά και στις νέες δυνατότητες ή ευκαιρίες που μπορεί κάθε αλλαγή να δημιουργεί.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα, σε όποια φάση ζωής και αν βρίσκονται, να προσπαθούν να κάνουν τον εαυτό τους χαρούμενο, να εξελίσσονται και να θέτουν νέους στόχους. Η ηλικία δεν αποτελεί περιορισμό ως προς το πότε μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σε όποιο ηλικιακό στάδιο και αν βρισκόμαστε (εφηβεία, νεανική ηλικία, μέση ηλικία ή τρίτη ηλικία), μπορούμε εφόσον το επιθυμούμε, να ξεκινήσουμε αυτό το “ταξίδι”, στοχεύοντας στην ψυχική μας ανάταση & στην προσωπική μας εξέλιξη.


Previous
Previous

Γιατί το να μιλάς στον θεραπευτή σου, δεν είναι το ίδιο με το να μιλάς σε ένα φίλο